Shirley & Bill Wallin Elementary School

Wallin Elementary School was designed with flexibility and life cycle costs in mind. Objectives set during the programming process included student performance, school based flexibility, and 20-year thinking with statistics to back up decisions. Early input from a CEFPI focus group included year-round scheduling, adaptable to the community, and small learning communities. First cost also became a critical driver in decision making.
All learning spaces include day-lit spaces with north-south orientation to provide better learning environments as well as help us to achieve an energy use of 30 KBTU/SF/year. Grade level configuration studies were developed to show the flexibility at the school level that can be used. Implementation of operable “garage doors” at the multi-purpose room allow for overflow seating during large events as well as specialty classroom connection.
A flexible courtyard and outdoor spaces help to celebrate learning in exterior applications while meeting goals of community connection, value added spaces and innovative learning environments. Classroom connections to the exterior allow for additional flexibility while maintaining safety and a healthy school, and an environmentally responsible learning environment. At the site level, a future wing can be added to the site to accommodate full-day kindergarten or classroom expansion as needed.

[ READ MORE ] [ READ LESS ]