UNLV Beverly Rogers Literature & Law Building

Situated in the center of the UNLV campus, the Beverly Rogers Literature and Law Building was originally built in 1981 and is connected to the William Boyd School of Law by a bridge on the 2nd and 3rd Floors. Over the course of an extensive programming exercise the scope of work evolved to include renovation of the 1st and 2nd floors; exterior building infill at the northwest corner, improvements to the south screen wall, system and core building upgrades, and tenant improvements areas. The building has recently been renamed to honor Beverly Rogers and will be the Beverly Rogers Literature & Law Building upon completion.

Our design effort focused on providing a new building identity at the main entrance through exterior screen wall modifications as well as development of an updated lobby aesthetic featuring the central stair. Each of the departments involved, the Honors College, English Department, and Black Mountain Institute (BMI), embody their own personality and the design team worked closely with each group to translate their unique identities, aesthetic preferences, and program requirements into spaces that reflect their individual cultures while still relating to the common spaces and one another. Unique elements of the project include the collection area within BMI where Beverly Rogers will showcase her private collection, the reception area and student oriented spaces of the Honors College in response to their explosive growth, and the collaboration areas developed for the English Department.

One of the unique project challenges has been aligning the overall UNLV campus development needs with possibilities for this specific building and site based on the limitations of the existing structural system and available funding. During the initial programming studies significant building expansions at the west and southeast were considered and six departments were included in programming exercises. The project scope was eventually refined to include three departments at the 1st and 2nd floors and the existing Law Department to remain at the 3rd and 4th floors. The goal was to create a symbiotic relationship between the departments based on their current needs and vision moving forward. To this end the common spaces have been improved will all departments in mind and a community Multi-Purpose space has been provided at the 1st floor.

 

[ READ MORE ] [ READ LESS ]